Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde 2007 yılında kurulan ve açılışı dönemin Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu tarafından yapılan Sevgi Evleri Çocuk Yuvası'ndaki korunmaya muhtaç çocuklar, koruyucu aile uygulaması çerçevesinde kendilerine sahip çıkacak aileleri bekliyor. Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Nail Gelgeç, öncelikle koruyucu ailenin ne anlama geldiğini hatırlatarak, "25-50 yaşları arasında T.C. vatandaşı olan, sabıkası olmayan, evli veya bekar, ilkokul mezunu, düzenli geliri ve ailesi olan, bulaşıcı bir hastalığı olmayan kişi ya da aileler koruyucu ailelik yapabilir. Bünyemizdeki çocukları koruyucu ailemizin sorumluluğuna vererek, onlara kendi öz çocuklarıymış gibi bakmak şartı bizim için çok önemlidir. Herkes başvurabilir ama koruyucu ailelik yapamaz. Belirttiğimiz şartları taşıması gerekir. Ayrıca koruyucu aileye verilmesi planlanan çocuğun da aileyi benimsemesi ve sevmesi gerekir. Karşılıklı uyum çok önemlidir. Eğer aile çocuğu ister, çocuk benimsemezse o aile koruyu ailelik yapamaz. Burada ön planda tuttuğumuz kişi çocuktur" diye konuştu.

BİLİNMEDİĞİ İÇİN RAKAM DÜŞÜK

2007 yılından bu zamana kadar 7 çocuğu koruyucu ailenin yanına yerleştirdiklerini dile getiren Gelgeç, "Bu çocuklardan 5'i kız, 2'si erkek. 7 koruyucu ailemizden sadece bir tanesinin çocukları yok. Geri kalanın iki veya bir çocuğu bulunmaktadır. Dört ailemizin ise koruyucu ailelik konusundaki işlemleri bitti ve 4 çocuğumuzu da bu ailelerimizin yanına yerleştireceğiz. Bizim amacımız daha çok çocuğumuzu korucuyu ailenin yanına verebilmek ve onlara aile ortamı yaşatabilmek. Kamuoyunda koruyucu aile uygulaması fazla bilinmediği için, bu rakam çok düşük. Bu nedenle Manisalı aileleri koruyucu aile olmaya davet ediyorum" dedi.

10 KADIN DA GÖNÜLLÜ ANNE 

Sevgi Evleri'nde gönüllü aile veya anne uygulamasının da yapıldığını ifade eden Gelgeç, şu anda 10 kadının 66 korunmaya muhtaç çocuğa gönüllü olarak annelik yaptığı söyledi. Gelgeç, "Bu annelerimiz iki günde bir yuvamıza gelerek çocuklar ile bir anne gibi yakından ilgilenmektedir. Onların maddi ve manevi ihtiyaçlarını gidermektedirler. Sorunlarına ortak olmaya çalışmaktadırlar" diye konuştu. 

HER TÜRLÜ İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ

Sevgi Evleri Çocuk Yuvası'ndan sorumlu Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Birgül Bozkurt da, bünyelerindeki 66 çocuğun her türlü ihtiyacının karşılandığını belirterek, "Çocuklarımıza bir ev ortamını en iyi şekilde yaşatmaya çalışıyoruz. Sabah kahvaltılarını kendilerine göre hazırlıyorlar, istedikleri zaman yemek yapabiliyorlar. Okula gidip-geliyorlar. Ayrıca ilköğretim çağındaki çocuklarımıza her ay 50 TL, orta öğretimdeki çocuklarımıza her ay 90 TL harçlık veriliyor. Manevi olarak anne ve baba sevgisini de vermeye çalışıyoruz. Ama koruyucu ailelerimizin vereceği kadar olmuyor" diye konuştu. 

Gönüllü annelerin bir araya gelerek oluşturduğu Sevgi Evleri Derneği Başkanı Selma Eygül ise Manisalı ailelere seslenerek, "Özellikle bir çocuklu ailelerimizin koruyucu aile olmasını ve en azından bir tane çocuğumuza koruyuculuk yapmasını istiyoruz. Sevgi Evleri'nde kalmaları bu çocuklarımızın suçu değil. Onların da, anne ve baba sevgisine ihtiyacı var. Bu çocuklarımıza bunları verelim. Eğer koruyucu ailelik bile yapamıyorsak, gönüllü aile veya anne uygulamasına katılalım" diye konuştu.
 
DHA