Üsküdar Üniversitesi Rektörlük Proje Danışmanı, Genç Beyinler Akademisi Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Nebiye Yaşar, 2018 İstanbul Kalkınma ajansına başvuru yaptıkları projeler hakkında bilgiler verdi.
Genç beyinlerle önemli projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Yaşar, dijital gelecekte çocukların duygularının kodlanması ve simülasyonda iş kurma gibi önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirtti.

15 Temmuz şehit ve gazi çocukları için önemli proje

Üç başlıkta açılan projelerden ilkinin “çocuk ve gençler mali destek” programı olduğunu söyleyen Yaşar, “Bu kapsamda 3 proje gönderdik. Bir tanesi 15 Temmuz sonrası şehit ve gazi çocuklarına yönelik projelerdi.
İki tane genç beyinle çalıştık. Yüksek lisans öğrencileri Fatih Gökçek ve Cansu Çelik çalışmalarda katkı yaptı. Danışmanlığını Prof. Dr. Kemal Arıkan yaptı. Amaç bu çocuklara bütüncül bir rehabilite ve terapi hizmeti sunmak.
Bu kapsamda Üsküdar’da 1000 küsur şehit ve gazi çocuğu bulunduğunu öğrendik” dedi.

Çocukların duyguları kodlanacak!

İkinci projelerinin Aile ve Sosyal Bakanlığı ile beraber yürütülen çocuk sitesi evlerinde kız çocuklarına yönelik bir çalışma olduğunu söyleyen Yaşar, “Genç girişim kulübenden 7 öğrenci ile çalıştık.
Koordinatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hale Yaylalı ile yürüteceğiz. İlk defa o çocuklara modern bir kütüphane, beceri ve yetenekleri bilim atölyeleri ile sosyal proje atölyeleri kuracağız. Bu projenin adı dijital bir geleceğe çocuklarla duyguları kodlamak olacak” şeklinde konuştu.

Beynini kullan başarıya ulaş!

Yaşar, üçüncü projelerinin dikkat dağınıklığı ve unutma gibi problemi olan çocuklara yönelik bir çalışma olan beynini kullan başarıya ulaş olduğunu söyledi. Projenin Milli Eğitim Müdürlüğü ve kaymakamlıkla birlikte yürütüleceğini belirtti.

Önce simülasyonda iş kuracaklar 

5 tane projelerinin yenilikçi başlığından olduğunu dile getiren Yaşar sürdürülen projelere ilişkin ise şunları söyledi:
“Bir tane projemiz girişimcilik mali destek proje gönderildi. Girişimcilik mali destek projemizden tek projemiz var. İlk Türkiye’de var olacak bir proje İstanbul girişim istasyonunu üniversitemizde kuruyoruz.
4 bin 500 tane genç bu girişim istasyonundan faydalanmış olacak. Simülasyon  destekli bir iş kurma süreci. Bütün genç girişimciler iş kurmaktan korkarlar.
Pilotlar simülasyon ile uçmayı öğreniyor ve üzerlerinden korkuyu böyle gideriyorlarsa işin bütün aşamalarında bu simülasyonda gerçekleştirecekler.
Girişimcilik ekosistemine destek vermiş olacağız. Dr. Öğr. Üyesi Türker Tekin Ergüzel koordinatör olacak. Projede Cihat Çetin ile çalıştık.”
Yenilikçi projeleri detaylı şekilde anlatan Yaşar, Kobimer İstanbul, antiosidan, İstanbul beyin bilgisayar arayüzü geliştirme merkezi, demanz cafe ve İstanbul hava kirliliğinin alzheimera etkisi üzerinde araştırılması gibi çalışmalarının olduğunu dile getirdi.
9 başaralı proje ürettiklerini söyleyen Yaşar, Türkiye’de önemli bir açılım yapmayı planladıklarını kaydetti.
Her projeyi genç beyinlerle çalışıyoruz diyen Yaşar, öğrenciler için istihdam sağlıyoruz. Mezun olduktan sonra öğrencinin iki projeyi göstermesi etkili oluyor. Şu zamana kadar 27 öğrenci istihdam oldu. Öğrenciler için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.