Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Anadolu Gençlik Vakfı’nın düzenlediği konferansta “Mesnevi Terapi” yi anlattı. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Büyük Konferans Salonu’nda moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Ümit Horozcu’nun gerçekleştirdiği buluşmaya ilahiyat öğrencilerinin ilgisi yoğun oldu.

“Mevlana’nın yara açmadan tedavi yöntemi”

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Tarhan,  son zamanlarda Batı’nın pozitif psikoloji dersine verdiği öneme dikkat çekti. Tarhan, “Batı Mevlana’yı, tasavvufu ve mesneviyi bilimsel bir metodoloji içinde sisteminize edip bize pazarlıyor.
Bize ait olan şeyi tekrar bize pazarlamaya çalışıyor” diye belirtti.
Tarhan, “Mevlana’nın kullandığı yöntem şuan da psikoterapi yöntemi olarak kullanılıyor. Kişiyi düşünce hakkında düşündürtüyor. İnsanın yaşadığı travmaları geliştiren travma haline getirmeye çalışıyor.
Mevlana’nın yaptığı yara açmadan tedavi yöntemi. Bu, dokuya saygılı bir psikoterapi tekniğidir” dedi.



“Yeniden Müslüman oluyor gibi kendimizi eğitmemiz lazım”

Batı kültürünün bir çare bulamazlarsa 50 yıl sonra çökeceğini söyleyen Tarhan, “verdiği yaşam felsefesi ile ayakta kalması mümkün değil. Uğrunda çile çekilecek bir amaç vermiyor.
Mevlana’ya Batı’nın da ihtiyacı var. Biz de yeniden Müslüman oluyor gibi kendimizi eğitmemiz lazım. Çünkü birçok gencimiz dinin sadece kültürel kısmını biliyor. İşin ontolojik kısmını bilmiyor. Allah tasavvuru yok gençlerimizde” şeklinde konuştu.

“İnsan sıradan şeylerden de mutlu olmayı başarabilmeli”

Pozitif psikolojide otantik mutluluk diye bir tabir olduğunu vurgulayan Tarhan, otantik mutluluk saf, halis bir mutluluk anlamına geliyor. Bir kişi hapiste de olsa sarayda da olsa mutlu olmayı bilmeli.
Her ortamda mutlu olmayı becerebilen insan hakiki mutluluğu elde eder. Batı kültürünün bize sunduğu mutluluk tabirinde şu olursa mutlu olurum, şuna sahip olursam mutlu olurum şeklinde. İnsan sıradan şeylerden de mutlu olmayı başarabilmelidir” dedi.
Psikolojide dejavu kavramından da bahseden Tarhan insanın daha önce görmediği şeyi görmüş hissine kapılıyor. Mevlana’yı okuyan kimse de bu hissin oluştuğunu anlattı.

Mücadele istisna yardımlaşma esastır

Tarhan “Evrende mücadele istisna yardımlaşma esastır. Metaryalizm ve Darwinizm’in insanlara hayat mücadele ve kavga esastır felsefelerin birçok sorunu beraberinde getirdi.
Kadın-erkek sorunları, ekonomide güçlü şirketler yarışı ve siyasette de güçlü zayıfı yutar anlayışın ortaya çıkardı. Bizim günümüzde Mevlana’nın bilgeliğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Konferansta soru cevap kısmından sonra katılımlarından dolayı Tarhan’a plaket takdim edildi.



Tarhan, daha sonra öğrencilere kitaplarını imzaladı. Uzun kuyruklar oluşturan öğrencilerle Tarhan sohbet de etti.