Başakşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Bilinçli Aile-İdeal Toplum’ söyleşilerinin sonuncusu katılımın yoğun olduğu bir programla tamamlandı. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile gerçekleştirilen söyleşinin finalinde ‘Güzel İnsan Kimdir?’ sorusuna cevap arandı.

Söyleşilerin sonuncusu Çınar Koleji Kongre Merkezi’nde, Şaban Özdemir’in moderatörlüğünde yapıldı.

Türkiye’de iyi insan yetiştirmek mümkün mü?

Türkiye’de seküler bir eğitim sistemi olduğunu ve bu eğitim sisteminin vicdanı körelten bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Üsküdar Üniversitesi Rektörü-Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye’de iyi insan yetiştirmenin mümkün olduğunu ancak mevcut eğitim sistemi değişmediği sürece bunun mümkün olmayacağını kaydetti. Tarhan, eğitimin değerler eğitimi olarak değil, değer içerikli eğitim olması gerektiğinin de altını çizdi. Güzel insan yetiştirmek için öncelikle bizim güzel olmamız gerekir diyen Tarhan, konferans vererek değil ancak iyi birer örnek vatandaş olmakla ilerleme kaydedilebileceğini vurguladı.

Yaptığımız her şey birer seçim

Bu dönemde iyi, doğru ve dürüst kalmanın çok zor, bu yolda caydırıcıların oldukça fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yaptığımız her şey seçim, bu seçimler bizi biz yapar ve seçimlerimizden sorumluyuz.” Dedi.

İnsan boş bir levha değildir

İnsanın doğduğunda boş bir levha gibi değil boş bir bilgisayar gibi olduğunu söyleyen Tarhan, “İyi veya kötü bilgileri yüklemek sizin elinizde, sağlıklı bir insan iyilik ve kötülük konusunda nötr doğar.” İfadelerini kullandı.

Günümüzdeki bünyesel ego ideali

Günümüz gençlerinin bünyesel ego ideali taşıdıklarını ve toplumsal sorumluluk bilinçlerinin olmadığını vurgulayan Tarhan, popüler kültürün insanlara benmerkezciliği ve konformizmi dayattığını söyledi. Çocukların kişiliğini değil davranış biçimini sevmek gerektiğini belirten Tarhan, aynı şekilde hata durumunda kişiliğini değil davranışlarını eleştirmek gerektiğini yoksa o çocukta özgüven problemlerinin başlayacağının altını çizdi.

Kadın ve erkek eşit değildir farklıdır

Kadın ve erkeğin eşit olmamasına ilk insandan örnekler veren Tarhan, erkeğin avcı kadının ise anne ve koruyucu olduğunu söyledi. Bu farklılıkların sebeplerinin psikolojik ve fizyolojik farklılıklar olduğunu vurgulayan Tarhan, “Stres altında erkek sonuç odaklıdır, kadın ise süreç odaklı.” Dedi. Kadın ve erkeğin beyni birbirlerini tamamlamak için var diyen Tarhan, İlişkilerin ise rekabet için değil birbirini tamamlamak için olduğunu söyledi.
Katılımcıların evrim teorisi ve deizm tartışmalarına ilişkin sorularına ilişkin ise Tarhan, şu değerlendirmelerde bulundu.

Evrim teorisi

“Evrimden ne anladığımız önemli. Türler arası geçir kanıtlanmamış, tasarımsal varoluş tesadüfi varoluştan daha akla yatkındır.” Diyen Tarhan: “Evrim mikro ve makro evrim olmak üzere ikiye ayrılır, tür içindeki değişiklikler mikro, makro evrim ise kanıtlanmalıdır.” Dedi.
Başkasının zihni ile kendi zihnini ayırt etme özelliğine zihin teorisi deniyor ve bu teori sadece insanda var diyen Tarhan, “Tesadüfi evrimi varoluşla karıştırmamak lazım, tesadüfi değil de tasavvufi varoluş diyebiliriz.” İfadelerini kullandı.

Deist gibi görünen genç sorgulayan gençtir

Ergenlik döneminde kurulu düzeni sorgulama zamanının var olduğunu ve bu yaşadığımız dönemde ise gençlerin bütün kötülüğü İslam’da aramaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sorgulamalardan korkmamak lazım, kurulu düzeni gençlere ikna yoluyla anlatmak gerekir bunun için de müminin en büyük silahı bu dönemde ispattır.” Dedi.
Yeni sorulara eski cevaplar vermenin yanlış olduğunu, yeni ve eski sorulara yeni cevaplar vermek gerektiğini, eğer bu şekilde yapılmazsa cevaplayanın sorgulayan genci kaybedeceğini söyleyen Tarhan, “Bu dönemde Allah’ı tanımlamak, tanımak ve gençlere anlatmaya çalışmak gereklidir.” Dedi.

Evreni en iyi açıklayan inanç tevhid inancıdır

“Tevhidi Kuantum dinamiği açıklıyor, Kuantum dinamiğine kadar tevhidi ancak inançsal olarak kabul edebilirdiniz, evreni en iyi açıklayan inanç tevhid inancıdır.” Diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanın doğmadan önce farklı, hayattayken farklı, ölünce farklı bir enerji bandında olduğunu vurguladı. Tarhan, insanın yok olmadığını ölümden sonra hayatın olmadığını varsayarsak bunun haksızlık olacağını söyledi.

Katılımcıların her birinin sorularına cevap verilen söyleşinin sonunda Prof. Dr. Nevzat Tarhan okurlarına kitaplarını imzaladı.

Haber-Foto: Mehmet Aktaş