Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri Elif Yeşilalioğlu ve Papatya Mecit habercilik alanında oluşturdukları “haberinial.com” haber sitesiyle İletişim Fakültesi öğrencilerine örnek oluyor.
Şevket Altuğ, Ömür Gedik, Vildan Atasever, Ayla Alga gibi alanlarında usta isimlerle röportaj yaparak dikkatleri üzerlerine çekmeyi başaran ikili, bu haberleriyle de ulusal gazetelere, televizyon kanallarına konu oluyor.
Yeni bir site olmalarına rağmen hedefledikleri okunma oranlarının iki katına çıkarak başarılarını zirveye taşıyan Yeşilalioğlu ve Mecit ile bu yolculuktaki serüvenlerini Üsküdar Haber Ajansı muhabiri Didem Düz konuştu.

“İki kadın olarak bunu yapıyor olmak bizi gururlandırdı”

Haberinial.com haber sitesinin fikri kime ait, bu haber sitesini kurmaya nasıl karar verdiniz?

Elif Yeşilalioğlu: Fikir bana aitti. Benim böyle bir fikrim var bunu kime yöneltebilirim, kimi yanıma alabilirim diye gözlemledim en başında. Papatya’da karar kıldım ona bu fikrimi söyledim daha bu proje fikir aşamasındayken Papatya’da olumlu karşıladı, hatta baya istekli karşıladı. İkimiz birlikte başlattık bunu. Site tasarımını, teknik anlamda her şeyini biz ikimiz yaptık. İlk ay boyunca oldukça fazla haberler girdik ve iki kadın olarak bunu yapıyor olmak bizi o anlamda da gururlandırdı. Papatya ile yola çıktık daha sonra ekibimiz çoğaldı.

Haber sitenizi kuralı ne kadar bir süre oldu ve kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz?

Papatya Mecit: Şuan 4 kişilik bir ekibimiz var. Biz Elif ile bütün alanlarda haber yazımı yapıyoruz yani muhabirlik yapıyoruz, sunuculuk yapıyoruz aynı zamanda da gazetecilik yapıyoruz. Onun haricinde magazin bölümünde bir haber yazarımız var bir de teknik anlamda montaj ve kamerada bize yardım eden bir arkadaşımız var. Şuan için 4 kişilik bir ekibiz. Ne zamandan beri dersek 2 ayı geçti bu projeyi hayata geçireli daha yeni doğmuş bir proje ama kısa bir zamanda çok yükselen bir proje televizyon kanallarına, gazetelere çıkan haberlerimiz var.

Haberinial.com haber sitesinin isim babası kimdir?

Papatya Mecit: Biz şöyle çok üstünde fikir telakkisinde bulunduk. Bu haber sitesi geçen yıldan beri bizim alt yapısını oluşturduğumuz bir şey yani bu haber sitesi düşüncesi geçen yıldan beri devam ediyor. Çok düşündük gerçekten ne olabilir, net, öz ve bizi anlatan aynı zamanda haber sitemiz hakkında bilgi verecek sonradan bu fikir çıktı ortaya. Nasıl çıktığını da Elif anlatsın.

Elif Yeşilalioğlu: Şöyle ki bunlar aynı zamanda alan ve domain üzerinden yapılıyor. Alan adını sürekli kontrol ediyorduk hani boşalırsa istediğimiz isimler falan diye. Aslında bu isim en başında bizim aklımıza gelmedi. Açıkçası daha farklı isimlere yöneldik daha farklı şeyler düşündük. Ondan sonra ben bir gün dedim haberinial.com’a bir bakayım öyle bir site var mı diye baktım ve boş olduğunu gördüm boşken hemen aldık. Bu 2 aylık bir süreç ama biz onun öncesinde her şey mükemmel olsun diye çok beyin fırtınası yaptık. En ince ayrıntısına kadar mükemmel düşündük yani kısa ve net bizi tam yansıtmasını istedik. Zaten haber sitesi özel haber ağırlıklı gideceğimiz bir yol tabi şuan gündem, siyaset hepsinde aynı eşitlikte gidiyoruz. O nedenle haberini al biraz da manidar oldu.

“Rengimiz ne olursa olsun doğrunun, hakikatin yanında olmayı amaçladık”

Günümüzde pek çok site var. Neden böyle bir site açma gereği duydunuz yani sizi bu siteyi açmaya yönlendiren şey neydi?

Elif Yeşilalioğlu: Bizim ülkemizde çok fazla haber sitesi var ama bizim zaten sloganımız olan doğru, güvenilir ve tarafsızlıktır. Biz hiçbir şekilde bizim rengimiz ne olursa olsun doğrunun, hakikatin yanında olmayı amaçladık. İnsanların şuan da doğru habere erişmesi çok zor. Mesela bazı haber ajanslarında bir yanlılık görüyorsunuz bunun şuanda bir ortası yok. Biz bunun ortasını yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda bir yenilik getirmek istiyoruz. Görüşlerimiz ne olursa olsun biz doğruyu tarafsız, objektif bir şekilde yansıtıyoruz. Herkesin ve her şeyin ortasında doğruyu bulmaya çalışıyoruz. Biz sadece iç karartan haberler değil aynı zamanda sanat, kültür anlamında da bir şeyler yapıyoruz. Ülkemizde kötü şeylerin yanında iyi şeyler de olduğunu insanlara iletiyoruz. Standart haber sitelerinden farkımızı burada göstermiş oluyoruz.

Papatya Mecit: Büyük haber sitelerinin ve haber kanallarının ekonomik kaygıları oluyor, reklam anlamında, sponsor anlamında ama bizim öyle bir ekonomik kaygımız yok. O nedenle popüler medyada yer almayan haberlere de yer veriyoruz.

“Sıcakkanlı, samimi ve pozitif olmamız insanların hoşuna gidiyor”

Çevrenizde ki insanlar bu girişiminizi nasıl karşılıyor?

Papatya Mecit: İnsanlar hem üniversite öğrencisi olduğumuz için bize sıcakkanlı davranıyorlar hem de konuşma kabiliyetimizden ve insanlarla konuşma biçimimizden bize çok saygı duyuyorlar. Ciddi bir şekilde bize bakıyorlar yani üniversite öğrencisi olduğumuz için bize acemice davranmıyorlar da profesyonelmişiz gibi bize bakıyorlar. Zaten röportajlarımızda da hemen hemen her insan gerçekten profesyonel oldu diyerek teşekkür ediyor. Yakın çevremize geldiğimiz zaman da gerçekten destekliyor ve arkadaşlarımız her haberimizi takip ediyorlar. Haberi ilk sizden aldık diyorlar bu da bizi mutlu ediyor. Şöyle diyebilirim sıcakkanlı, samimi ve pozitif olmamız insanların hoşuna gidiyor o nedenle biz de çevremizden gayet olumlu yorumlar alıyoruz.

“Kendi sınırlarımızı zorlamaya çalışıyoruz”

İnsanlar neden haberinial.com haber sitesini okumalı?

Elif Yeşilalioğlu: Biz şuan her işimize profesyonel yaklaşıyoruz ama hepimiz öğrenciyiz. Bizim teknikçi arkadaşımız öğrenci, yazar arkadaşlarımız öğrenci, biz aynı zamanda öğrenciyiz, hukuk danışmanımız öğrenci yani bir öğrenci platformu olduğu için insanların bizi okuması bize çok büyük destek olur. Aynı zamanda diğer öğrenci arkadaşlarımıza da örnek oluruz. Biz rakip olarak kimseyle bir didişme halinde değiliz. Biz kendimiz kendimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz yani yapabileceğimizin en iyisini yapmayı istiyoruz. Kendi sınırlarımızı zorlamaya çalışıyoruz o anlamda.

Son olarak gelecekte ki vizyonunuz, hedefiniz nedir?

Elif Yeşilalioğlu: Yakın zamanda şirketleşme gibi bir planımız var onun dışında bu işi büyütüp haber merkezi ya da zirve olarak kanal sahibi o olmak istiyoruz şuan hedeflerimiz bunlardır.

Siteyi ​http://www.haberinial.com adresinden takip edebilirsiniz.