Üsküdar Üniversitesi tarafından çıkarılan Psiko Hayat dergisi, bahar sayısında yine dopdolu. Dosya konusu olarak “Beyin Temelli Eğitim”in ele alındığı dergide Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, beyin temelli öğrenme modeline göre 7 kuralın olduğuna vurgu yapıyor.

Üsküdar Üniversitesinin 3 aylık periyotlarla çıkardığı, İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı sponsorluğunda yayınlanan Psiko Hayat dergisinin 18’inci sayısının dosya konusu “Beyin Temelli Eğitim” oldu.

Beyin temelli eğitimde 7 beyin gerçeğine bağlı 7 kural

Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, beyin araştırmalarının eğitimin nasıl olması konusunda önemli bilgiler verdiğini söyledi. Beyin Temelli Öğrenme Modelini anlatan Tanrıdağ, 7 beyin gerçeğine bağlı 7 kuralı  şöyle sıraladı: “1. Öğrenmenin yaşı yoktur düşüncesi yanlıştır. Öğrenmenin yaşı vardır. 2. Eğitim çocuğun çevresinde en fazla duyduğu dil üzerinden yapılmalıdır. 3. Eğitim sadece sözel değil görsel de olmalıdır. 4. Eğitim tek bir zekâ kavramı (IQ) üzerinden değil çoklu zekâ kavramı üzerinden yapılmalıdır. 5. Eğitim zihin teorisi gözetilerek yapılmalıdır. 6. Eğitim ayna nöron gerçeğine göre yapılmalıdır. 7. Eğitim haz uyandırıcı ve ödüllendirici yoldan yapılmalıdır.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Duygularımızın farkına varabilmek, geliştirilmesi gereken bir beceridir”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile “Duygusal okuryazarlık öğrenilir mi?” başlığı altında yapılan söyleşi de PsikoHayat’ın ilginç konu başlıkları arasında yer alıyor. Tarhan’a göre duygularımızın farkına varabilmek, doğuştan gelen bir özellikten çok, geliştirilmesi gereken bir beceridir. Sizin duygusal varlığınızı kabul etmeyen çevreden uzak durmak da sizin en doğal hakkınız. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Duygularımızı tanımak, duygularımızın sorumluluğunu almak, duygu-düşünce ayırımını yapabilmek, karar verirken duyguları dikkate almak, başkalarının duygularını anlayabilmek, kızgınlığımızı enerjiye dönüştürebilmek, özetle hem kendimizin hem de başkalarının duygularını okuyabilmek, anlayabilmek, mutluluğumuz ve başarımız için kullanabilmek... Bunları başarmak için psikolog olmaya gerek yok; farkında olmak yeterlidir” diye konuştu.

Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Zekanın sözsüz kısmı hep ihmal edilmiştir”

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı ise “Sağ Beyine Yönelik Eğitim”in önemine vurgu yaparak, modern eğitimin bu konudaki ihmaliyle ortaya çıkan olumsuzluklara dikkat çekti. Prof. Dr. Tarlacı, “Sol beyin yarı küresi sözlü, sağ beyin yarı küresiyse sözsüz iletişim sağlamaktadır. Bilim ve (modern) eğitim, zekânın sözsüz kısmını hep ihmal etmiştir. Sağ beyin yarısını ihmal etmenin sonuçlarını sadece daha az sanatçı veya yaratıcı ruhlu insan olması olarak düşünmemek gerekir. Kişisel düzeydeki sağ beynin ihmal edilmesi uzun vadeli olarak ailenin, grupların, cemaatlerin ve toplumun sağ beyninin ihmal edilmesi demektir. Toplumsal olarak bakıldığında ise ihmalin sonucu sadece sol beyin egemen zihniyetli bir toplum demektir” uyarısında bulundu.

Psikiyatrinin 90 yıllık çınarı Prof. Dr. Özcan Köknel’le röportaj

Üsküdar Üniversitesi 3. Yüksek İnsani Değerler Ödülü bu yıl kendisine sunulan Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Özcan Köknel’le gerçekleştirilen röportajda gençlere ve genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu.
Dergide ayrıca Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sırrı Akbaba, “İnsan Olmak İçin İnsana Özgü Öğrenme”, Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abulfez Süleymanov, “Toplum Nasıl Öğrenir?”,  Üsküdar Üniversitesi Yazılım Müh. Böl. Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker Ergüzel, “Abaküsten Yapay Zekâya 4000 yıllık dönüşüm” başlılıklı yazılarıyla yer aldı.

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu’nun dans etmenin yararlarına değindiği yazısının yanı sıra Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan yabancı dil öğrenmenin neden zor olduğunu irdeledi.
Psiko Hayat’ın son sayısında Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın yeni kitabı “Görünmeyen Beyin”e de yer verildi.
Üsküdar Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü Tahsin Aksu’nun editör yazısının yer aldığı herkese açık aktüel bir yayın olan Psiko Hayat, her sayısında özel bir konu başlığı altında farklı araştırmalar, yorumlar, köşe yazıları, özel röportajlar ve makaleleri okuyucuların beğenisine sunuluyor. Üsküdar Üniversitesi ve bilim ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi ile ilgili haberlerin de yer aldığı Psiko Hayat, Türkiye’nin her yerinde tüm devlet ve özel okulların kütüphanelerine gönderiliyor.

Derginin tamamı için:
https://uskudar.edu.tr/assets/uploads/dergi/5/file/18.pdf