Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, merkezde politik meselelerin psikolojik köken ve yansımalarına ilişkin inceleme ve araştırmaların yapılacağını söyledi. 



Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Üsküdar Üniversitesi Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu ifade etti.

Politik meselelerin psikolojik köken ve yansımaları inceleniyor

Politik Psikolojinin, bireylerin duygu, düşünce ve davranışlarından başlayarak büyük grup kimliklerini oluşturan toplumsal tutumlara ve oradan siyasal yaşama uzanan bir çerçevede politik meselelerin psikolojik köken ve yansımalarını inceleyen bir bilimsel disiplin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, şunları söyledi:

“Bu disiplinin en belirgin özelliği, psikoloji ve siyaset bilimini odak almakla birlikte sosyal antropolojiden, tarih, sosyolojiden, hukuk ve teolojiye kadar birçok bilimsel alanı kavrayan inter-disipliner bir karaktere sahip olmasıdır. Alan çalışmaları büyük grup kimliği, liderlik çalışmaları, politik travmalar, çatışma analizi ve çözümü gibi alanlarda yoğunlaştığı gibi uluslararası ilişkilerin psikopolitik çözümlemeleri gibi konularla da ilgilidir. Politik psikoloji alanı siyasi zemini, toplumsal kimlikler, çatışmalar, ittifaklar bazında birleştiren ve ayıran fay hatlarına odaklanır.”

Politik Psikoloji, toplumsal psikanaliz yapıyor

Politik Psikoloji disiplininin, toplumsal kırılmalara yol açan psikolojik nedenleri psikanalitik bir bakış açısıyla inceleme eğiliminden dolayı tarihselci ve kökene yönelik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, “Tıpkı bir bireyin psikanalize tabi tutulması gibi, toplumları da hafızalarındaki travmatik ve belirleyici olaylarla, geçmiş deneyimlerle oluşturdukları birikimlere yönelik bir değerlendirmeye tabi tutar. Nedensellikleri ve tekrarlayan pratikleri bulmaya çalışır” dedi.

Geniş bir uygulama alanına sahiptir

Politik Psikolojinin oldukça geniş bir uygulama alanına sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Arıboğan, “Siyaset bilimi ve psikolojinin yanı sıra sosyal antropoloji, tarih, sosyoloji, psikiyatri, uluslararası ilişkiler, ekonomi, sanat ve felsefe gibi alanlarla da yakın ilişki içerisindedir. Çatışma çözümü, barış süreçleri, iç savaşlar, terörizm, siyasal seçimler, lider analizleri gibi güncel konuların dışında, ulusal kimliklerin oluşumunda seçilmiş zaferler ve travmalar, toplumsal değişimlerin psikolojik etkileri, büyük grup kimliklerinin oluşumu, etnik ve mezhepsel bölünmelerin kökenleri gibi daha geniş kapsamlı ve derin konularla da ilgilenir” diye konuştu.

Politik Psikolojinin araştırma alanları

Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Politik Psikoloji alanındaki araştırmalara örnek olarak bazı konuları şöyle sıraladı:

Büyük grup kimliklerinin oluşumu ve dinamiği; kitle psikolojisi
Seçilmiş zafer ve travmalar; yas ve iyileşme
Göç ve göç psikolojisi; yerlilerin ve göçebelerin psikolojik kırılma noktaları
Etnik kimlikler; ben ve öteki ayrımı
Terörizmin psikolojik temelleri
Liderlerin psikolojik motivasyonları ve izleyenlerin psikolojisi
Politik, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin psikodinamiği.
İç savaşlar, soykırım, katliamlar
Kitle iletişim araçlarının toplumsal psikolojileri etkileme yolları
Kamu diplomasisi ve psikolojik araçlar; propaganda