Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şehir dışı konferanslarına bir yenisini daha ekledi. Tarhan, TÜGVA Tire temsilciliğinin düzenlediği “Son Sığınak Aile” konulu konferansa konuşmacı olarak takıldı. Aileyi ayakta tutan değerlere vurgu yapan Tarhan, ailede güvenin çok önemli olduğunun altını çizdi. Çağın en büyük para birimi güven diyen Tarhan, takım olmayı başaran ailelerin ayakta kalabileceğini de söyledi.

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) İzmir Tire temsilciliğinin organize ettiği konferans Tire Belediyesi Kültür Salonunda yapıldı.

Konferansa Tirelilerin ilgisi oldukça yoğundu.

Konuşmasına endüstri 4.0 ile toplumun geldiği noktaya dikkat çekerek başlayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kadın erkek beyin işleyişlerindeki farklılıklardan bahsetti.

“Ailede kriz var!”

Son yıllarda yalnızlığın global sorun olarak dünyayı tehdit ettiğini belirten Tarhan, İngiltere’de 8,5 milyon kişinin yalnız yaşadığını, bundan dolayı da İngiltere’de yalnızlık bakanlığının kurulduğunu söyledi. Yapılan araştırmaların 16-24 yaş arasındaki gençlerimizin de yalnız olduğunu gösterdiğini belirten Tarhan, bu gençlerin dini, milli ve ideolojik aidiyet hissetmediklerini, evliliği gereksiz bir kurum olarak gördüklerini ifade etti. Gençlerin tutumunun aile kavramına zarar verdiğini dile getiren Tarhan, ailede günümüzde yangın olduğunun da altını çizdi ve ekledi.
“Alide yangın var, önceden koruyup, sahip çıktığımız aile değerlerimiz günden güne yok oluyor. Bu değerler ailemizi koruyordu, ancak bugün bizi koruyan değerler maalesef yıkıldı. Bu aslında aileyi koruyan dış duvarlardı, ailenin dış duvarları da yıkıldı. Sosyal normlarımız yok oldu. Eğer kültürel değerlerimize sahip çıkmazsak 50 yıl sonra yok oluruz.”

“Zenginiz ama mutlu değiliz!”

Yalnızlığa bağlık bencilliğin de küresel hastalık boyutunda yaygınlık kazandığının altını çizen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan,  evliliğin en büyük düşmanı olarak tanımladığı bencilliğin bireyde, ailede mutsuzluğu getirdiğini söyledi. Refah arttı ancak mutluluk artmadı diyen Tarhan. “Zenginiz ama mutlu değiliz.” İfadelerini kullandı. Tarhan aileyi zayıflatan 3 hastalığın ise sekülarizm, sosyal anomi ve bireycilik olduğunu belirtti.



ABD’den önce Üsküdar’da…

Dünyada bilim çevrelerinin artan mutsuzluğa çare olarak Pozitif Bilimi sunduğunu kaydeden Tarhan, Harvard ve Yale Üniversitelerinin son birkaç yıldır okuttuğu Pozitif Psikoloji dersini Üsküdar Üniversitesi olarak 2013 yılından buyana mecburi ders olarak öğrencilere okuttuklarını dile getirdi.
İyi insan, ahlaki değerlerini bilen insan diyen Tarhan, mutluluk için zekânın yeterli olmadığını bunun için duygusal zekânın da çok önemli olduğunu, pozitif psikoloji ile bunu sağladıklarını vurguladı.



Çağın en büyük para birimi güven!

Son yıllarda ailenin değil bireyin kutsallaştırıldığının da altını çizen, bunun evlilik müessesine zarar veren bir davranış biçimi olduğunu belirten Tarhan, asıl özgürlüğün kişinin arzu ve dürtülerine karşı hayır diyebilmesinin olduğunu söyledi. Ben özgürüm, her şeyi yapabilirim diyenlerin evlenmemesi gerektiğini hatırlatan Tarhan, ailedeki adalet ile güvenin; huzur ve mutlulukla doğrudan ilişkili olduğunu kaydetti. Çağın en büyük para biriminin güven olduğunun altını çizen Tarhan, takım olmayı başarabilen ailelerin ayakta kalabileceğini, aile bireylerinin birbirlerinin eksiğini ortaya çıkaran değil, bu eksiklikleri tamamlayan bireyler olması gerektiğini de vurguladı.



Tarhan okurlarına kitaplarını imzaladı

Konferans sonrasında okurlarının kitaplarını da imzalayan Tarhan’ı, Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven makamında kabul etti.



Tanrıseven, Tarhan ve beraberindekilerle bir süre sohbet etti, ilçeye ilişkin bilgi verdi.