Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu yıl 38’incisi gerçekleştirilen TÜYAP Uluslararası Kitap Fuarında “Duygusal Boşluk”  konulu söyleşi gerçekleştirdi. Katılımcılar söyleşiye yoğun ilgi gösterdi. Söyleşi sonrası Tarhan okurların kitaplarını da imzaladı.



“Akli derslerin kaldırılması sanayi devriminin kaçırılmasında etken”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Osmanlı’da 19 yy. medreselerde mantık, matematik, astronomi, felsefe gibi bilimsel derslerin kaldırılmasının Osmanlı’nın sanayi devrimini kaçırmasında etken olduğuna değindi. Tarhan, “1700’lü yıllarda ulema felsefe, mantık, astronomi gibi derslerin boşuna okutulduğunu söyledi, itiraz ettiler bundan dolayı akli dersler kaldırıldı ve öğrenciler sadece nakli dersleri görmeye başladı. Yetişen öğrencilerde yeniliğe kapalı, eleştirel düşünceden uzak eğitime maruz kaldılar” dedi.



“Batı da Kaliforniya Sendromu”

Batı da mutluluk bilimine ihtiyaç duyulmasının nedenini yaşanılan medeniyet krizi olduğunu belirten Tarhan, Kaliforniya’nın eğlence endüstrisi nedeniyle bu bölgede yaşayan birçok insanın hedonizm kurbanı olduğunu ifade etti. Haz peşinde koşan insanların bu hazza ulaşamadıklarında depresyona girip bencilleştiğini sonraki aşamada ise yalnızlaştığını ifade etti. Bu yalnızlık sonucu ise mutsuzluğun meydana geldiğini söyledi.



Albert Einstein duygusal olarak zeki değil”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluk kavramının zekâ ile doğru orantılı olmadığını ifade ederek çarpıcı bir örneğe değindi. Nobel fizik ödüllü, mükemmel keman çalan, mükemmel satranç oynayan ve yüksek zekâya sahip Albert Einstein’ın evliliğinin 10. yılında eşi ile çok sık sorun yaşadığını ve bu nedenle boşandığını belirterek Albert Einstein’ın mantıksal olarak çok zeki olduğunu ancak duygusal olarak zeki olmadığını ifade etti.



“Sevgi bağlanma eşlik ederse aşka dönüşür”

Aşk esnasında beynin özel kimyasallar salgıladığını belirten Tarhan, âşık olan kişinin mutluluk hormonu salgıladığını ifade etti. Tarhan, “Aşk kelimesi sarmaşık kelimesinden geliyor. Bağlanmak sevginin bir ayağı ve sevgi bağlanma eşlik ederse aşka dönüştür” şeklinde konuştu.

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşen söyleşi ardından Tarhan, TİMAŞ Yayınları standında okurları ile buluştu. Uzun kuyruklar oluşan stantta okuyucular Tarhan ile sohbet etme imkanı buldu. Tarhan, okurlarının kitaplarını imzalayıp onlarla fotoğraf çekilmeyi de ihmal etmedi.