Koruyucu ruh sağlığı hizmeti ilkesiyle 20’inci sayının hazırlığını yapan PSİKOHAYAT dergisi önemli röportajlara yer veriyor. Dergi, 8’inci sayısında psikiyatri alanında önemli bir ismi, geçtiğimiz haftalarda vefat eden psikiyatrinin duayenlerinden Prof. Dr. Eflatun Adam’ı sayfalarına taşımıştı. Psikiyatri mesleği ve mesleğe olan aidiyeti ile ilgili PSİKOHAYAT Dergisi’ne önemli açıklamalarda bulunan Adam, “İnsanları seviyorum ve yardım etmek hoşuma gidiyor” demişti.

PSİKOHAYAT Dergisinin arşivlerinde yer alan, Uzm. Psk. Necmettin Gürsoy’un gerçekleştirdiği röportaja ilişkin ayrıntılar:

Prof. Dr. Eflatun Adam: “Çocukluğum böylece tıbbın içinde geçti

Sevgi bağıyla hastalarına bağlanan, mesleğinin tüm zorluklarına rağmen severek icra eden Prof. Dr. Eflatun Adam psikiyatri mesleğini tercih etmesinde iki önemli etken olduğunu değinmişti. Prof. Dr. Eflatun Adam , “Bu mesleği tercih etme sebeplerimi tıbbı tercih etme ve psikiyatriyi seçme sebebim olarak ikiye ayırabilirim. Tıbbı tercih etmemde de iki önemli etken var. Bu etkenlerden ilki çocukluğumda bana çok eğlenceli gelen babamın tıp kitapları.
Tıbbı seçmemde ikinci etken ise lise hayatımı Antalya’da geçirmem oldu Kaldığım ev babamın teyzesinin kızının eviydi. Onun eşi de eczacıdır. O dönemde çok az eczane olduğu için doktorların gidip oturduğu, dinlediği yerler eczanelerdi. Ben de okuldan çıkar çıkmaz eczaneye gittiğim için hep doktorlarla birlikteydim ve çocukluğum böylece tıbbın içinde geçti” demişti.

Prof. Dr. Eflâtun Adam “Psikiyatri ilgi çekici fakat zor bir meslektir”

Psikiyatri mesleğinin hem ilgi çekici hem de zor bir meslek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eflatun Adam psikiyatri mesleği ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Prof. Dr. Eflatun Adam “Psikiyatri mesleği, hem herkesin ilgisini çeken hem de o mesleği seçenler için zor bir meslektir. Bu mesleğin ilgi çekmesinin sebebi insanın hem kendi iç dünyasını hem de başkalarının iç dünyasını tanımasıdır. Zorluğu ise; psikiyatristin kendini sürekli sorgulamayı, sabırlı olmayı ve dinlemeyi çok iyi bilmesi gerektiğindendir” şeklinde belirtmişti.

Prof. Dr. Eflatun Adam “İnsanları seviyorum ve yardım etmek hoşuma gidiyor” 

Mesleğe olan sevgisini her fırsatta hastalarına gösteren Prof. Dr. Eflatun Adam hastaları ile yürüttüğü ilişkiyi şu şekilde değerlendirmişti; “Hastanedeki çalışanlar veya arkadaşlarım eğer bir hasta varsa mutlaka bana yönlendirirler. Çünkü bilirler ki ben hiç kimseye “ Bugün git yarın gel” dememişimdir. Çünkü insanları seviyorum ve yardım etmek hoşuma gidiyor” demişti.

Prof. Dr. Eflatun Adam “Zaman zaman yaptığınız iyiliklerin karşılığını göremeyebiliyorsunuz” 

Psikiyatri mesleğinin duayenlerinden Prof. Dr. Eflatun Adam, meslek hayatında karşılaştığı zorluklar ile ilgili şunları söylemişti; “İyi olmayacak hastalar vardır. Bu hastaları taburcu ederken yakınları iyileşme ümidi ile beklerken onların iyileşmediğini görünce yıkılıyorlar ve siz onları görünce moral olarak çöküyorsunuz. Bu, mesleğin en zor taraflarından biridir. Aynı zamanda zaman zaman yaptığınız iyiliklerin karşılığını göremeyebiliyorsunuz. Bu da insanı hayal kırıklığına uğratıyor” şeklinde konuşmuştu.

Prof. Dr. Eflatun Adam “Psikiyatri alanında çok kaliteli elemanlar yetişiyor

Psikiyatri alanında çok kaliteli elemanlar yetiştiğini belirten Prof. Dr. Eflatun Adam psikiyatrinin bugünü ve geleceği ile ilgili şu değerlendirmeleri yapmıştı; “Psikoloji yıllardan beri biyolojiye doğru kayıyor ve kaymaya da devam edecek... Aynı zamanda psikiyatri alanında çok kaliteli elemanlar yetişiyor ve bu elemanlarla birlikte psikiyatri alanı gittikçe iyileşiyor” demişti.

Prof. Dr. Eflatun Adam 26 Ekim 2019 Cumartesi günü yaşamını kaybetmişti.

Röportajın tamamını okumak için:
http://www.psikohayat.com/images/sayilar/pdf/8.pdf