Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen, lise dönemindeki gençlerin proje kültürü ve girişimcilik pratiğini güçlendirmek ve hayatı kolaylaştırmalarını sağlamak için onları gözlemlemeye ve “icat çıkarmaya” yönlendiren Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivali,  “Bu İcat Çok Tutar” sloganıyla 7. kez gerçekleştirilecek. Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğretmenlerin bir görevinin de öğrencilerinin yeteneklerini keşfetmek, onlara liderlik etmek ve onları teşvik etmek olduğunu vurguladı.

Tarhan, “Öğretmenler tıpkı birer madenci gibi öğrencilerinin yetenekli ve güçlü yönlerini değerli bir elmas gibi ortaya çıkarmalı ve onlara mutlaka destek olmalı” dedi.

Üsküdar Üniversitesi ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilecek olan 7. Bilim ve Fikir Festivali’nin tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya İstanbul’un Anadolu yakasındaki liselerde görevli müdür ve rehberlik öğretmenleri katıldı.

Timur Tuğral: “Öğrencilerimiz çok tutacak icatlar çıkaracak”

Maltepe Elite World Hotel’de gerçekleştirilen tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Strateji Geliştirme Şube Müdürü Timur Tuğral, bu yıl yedinci kez düzenlenecek festivalin önceki yıllarında öğrencilerin güzel projelere imza attıklarını söyledi. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın ilime olan önemli katkıları bulunduğunu belirten Tuğral, bu projede birlikte çalıştıkları için kendilerini şanslı hissettiklerini kaydetti. Timur Tuğral, bu yılki festival için belirlenen “Bu İcat Çok Tutar” sloganından hareketle okul idarelerinin ve öğretmenlerin  desteğiyle Üsküdar Üniversitesi iş birliğinde öğrencilerin çok tutacak icatlar üreteceğine inandığını kaydetti. Tuğral, “Bakanlığımızın 2023 Vizyon Belgesi ve Müdürlüğümüzün Stratejik Plan Hedefleri doğrultusunda üreten bir nesil, patent, faydalı model, sinai haklar ve tasarım konusunda başlattığı çalışmaları destekleyen Üsküdar Üniversitesi iş birliğinde 7’sini gerçekleştirdiğimiz  Bilim ve Fikir Festivalinde sizlerle beraber olmaktan çok mutluyuz” dedi.

Timur Tuğral:Patent ve tescilleme çalışmaları önemli”

Patent ve tescilleme çalışmalarının önemine işaret eden Timur Tuğral, “Türkiye patent çalışmalarına çok geç başladı. Bizde aslında çok çalışma var fakat tescilleyemediğimiz için sıkıntılar yaşadık. Bize ait olan ancak bize ait değil dediğimiz çalışmaların çoğu, tescillenmediği için bize ait olmadı. Aslında bize aitti. Stratejik planda da çok önemsediğimiz bir konu bu. 30 yıl içerisinde bazı çalışmalar yapıldı ve ilerlemeler kaydedildi ama asıl bu gibi çalışmalarla biz çok ciddi deneyimler elde ettik. Çünkü buradan çıkan çocuklarımızın ürünlerinin ve icatlarının tescillenmesiyle birlikte bazı modeller geliştirdik. Bu konuda da Üsküdar Üniversitesinin katkıları çok büyük oldu. Bizim bu festivalde ortaya çıkan çalışmalara sahip çıkmamız gerekiyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Öğrenciler de bizler de mutlu oluyoruz”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da bu festivalin beyin temelli öğrenme ve eğlenceli bir ortamda öğrenme fikrinden ortaya çıktığını belirterek İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği içerisinde gerçekleştirdikleri festivalde lise öğrencilerinin yeni projeler üretmesi için ortam sağladıklarını, bu durumun hem öğrencileri hem de kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Öğretmenler madenci gibi olmalı”

En iyi öğrenme modelinin eğlenceli ve disiplinli bir öğrenme modeli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, öğrencilerin yeteneklerinin ve ilgi alanlarının ortaya çıkarılmasında öğretmenlere büyük görev düştüğünü belirterek “Öğretmenlerimiz toprağın altındaki madeni çıkaran madenciler gibi. Çocuklarımızın yeteneklerini keşfedecek ve gelecekte ülkeyi kullandıracak öğrencileri bulmak gibi önemli ve değerli bir görevleri var. Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 Vizyon hedeflerindeki üreten nesil, ürettiğini koruyan nesil konusunda müdürlüğümüz iş birliğinde destekleyici olmaktan son derece mutluyuz” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Geçen yılki projeler için patent işlemi devam ediyor”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, patent ve tescilleme çalışmalarının önemli olduğunu kaydederek “Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz festivaldeki projeleri patentlemeyle ilgili karar aldık ve bunu Patent Kurulu’na gönderdik. Şu anda işlem sürüyor. Gençlerin bu projelerinin patentlenmesi 2023 Vizyon çalışmaları bakanlığımızın çalışmaları ile örtüştü” dedi.

Yeni nesli anlamanın yolunun eski sorulara yeni cevap vermekle mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Projeyi başlattığımız günden bu yana 2000'i aşkın projeyle başvuru yaptılar öğrencilerimiz. Buradan çocuklarımızın sadece teşvik edilmesi veya bu çalışmaları yapılabileceği organizasyonları yapmak bile onların üretmesini destekleyebiliyor. Bakanlığımızın Vizyon Belgesinin sınıflarımızda öğretmenlerimiz tarafından desteklenip, uygulanmasının sadece spor alanında değil, bilimsel alanda üreten ve başaran çocuklarımızın sayısını artıracak diye düşünüyorum” dedi.

Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Dereceye giren projelere patentleme desteği sağlanacak”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, 7. Bilim ve Fikir Festivali’nin 16-17 Nisan 2020 tarihlerinde gerçekleştirileceğini, bu yıl da Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri olmak üzere üç kategoride projelerin kabul edileceğini söyledi. Prof. Dr. Muhsin Konuk, bu yıl her kategoride dereceye giren ilk üç projeye Üsküdar Üniversitesi tarafından patentleme desteği sağlanacağını söyledi.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: “Çocuklara sınır koymayı ve utanma duygusunu öğretmek gerekiyor”

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD ve ÜSBAUMER Müdürü Prof. Dr. Nesrin Dilbaz da “Teknolojiye Bağlı mı, Bağ(ım)lı mısınız?” başlıklı konferansında hayatımızın her alanında yer alan teknolojinin çocuklar, gençler ve yetişkinler üzerindeki etkilerini anlattı. Teknoloji kullanımında yasaklama değil, sınır koymanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, öğretmenlere tavsiyelerde bulunarak “Çocukları korkutmamalıyız. Onlara suçlu olduklarını hisssettirmek yerine utanma duygusunu mutlaka öğretmemiz gerekiyor” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Televizyonu (ÜÜ TV) tarafından canlı yayınlanan program katılımcıların birlikte fotoğraf çektirmesi ile sona erdi.