Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Çağın Vicdanı Kulübünün düzenlediği Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile Varoluş Sohbetleri devam ediyor.  Programın bu haftaki konusu “Mü’min İnsan Olmak” kavramı oldu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, programda insanı Mü’minliğe ulaştıran hakikatler konularına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Yerleşke İcadiye Toplantı Salonunda gerçekleşen etkinliğe Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çerezci ve İDER Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Arslan da katıldı.



“Modernizm, insanın varoluş sebebini basite indirgedi”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, modernizmin insanın hayatta varoluş sebebini basite indirgediğini vurguladığını belirtti. Tarhan, “Kişinin yaşam amacının olması çok önemli. Zevk peşinde koşmak değil, anlam peşinde koşmak insanın hayatına anlam katar. Modernizm, insanın hayatta varoluş sebebini basite indirgedi. Günümüzde iyi insan olma felsefesinden uzaklaşıyoruz. Hâlbuki başarı ve mutluluğun sırrı iyi insan olmak, hakiki Müslüman olmaktan geçiyor” ifadelerini kullandı.



“İnsan hayatı boyunca nefsine karşı savaş verir” 

İnsanların hayatları boyunca nefislerine karşı bir savaş verdiğini ifade eden Tarhan; şöhret, menfaat, şehvet ve narsist duyguların insanları en çok zorlayan ve hataya sebep veren duygular olduğunu belirtti. Tarhan, "İnsanın nefsiyle yaptığı mücadele dünyada verdiğini en büyük mücadeledir. İlgiyle beslenen, ilgi odağı olmak isteyen, iltifat bağımlısı olan kişiler narsistirler ancak hepimiz nefsimize hâkim olmalıyız. Bunu sağlamak için de beynimize ve kalbimize bir denetçi ve bir jüri koymalıyız. Bu jüri bizi her zaman denetlemeli ve kontrol altında tutmalıdır. Nefsini terbiye etmek isteyen insan, önce kendi daha sonra diğer insanların hatalarından ders çıkarmalıdır ve bunu fırsat olarak görmelidir" dedi.

Öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından etkinlik sona erdi.