Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Gebze Belediyesinin düzenlediği Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında "Değişen Dünya Gençlik ve Aile" başlıklı konferansta Gebzelilerle bir araya geldi.  Katılımın oldukça yoğun olduğu konferansta Tarhan, değişen dünyada gençlik ve aile konularına ilişkin önemli paylaşımlarda bulundu.

Gebze Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Çelik, Özel Kalem Müdürü Dursun Ali Aslan ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Carullah Recai Er katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Başkan Yardımcısı Çelik gerçekleştirdi.  



"Büyük veriye hakim olan dünyaya hükmedecek!"

Değişen dünyada yaşanan gelişmelere dikkat çeken Tarhan, ilk olarak endüstri devrimi ile ilgili bilgi verdi. Tarhan, “1800’lü yıllarda buhar gücü bulunuyor endüstri 1.0 yaşanmaya başlıyor. Buhar gücü ile üretim artıyor sermaye, güç, para buhar gücünü kullananların elinde toplanıyor. 1850’lerden itibaren elektriğin bulunması ile endüstri 2.0 ortaya çıkıyor. Güç, para ve üretim elektriği kullananların eline geçmeye başlıyor. Elektronikle birlikte endüstri 3.0 yaşanmaya başlıyor. Üretim prosesleri ve bunu iyi kullananlar dünyadaki sermayeyi toplamaya başlıyor. 21. yüzyılda ise endüstri 4.0 var. Nesnelerin interneti, otonom robotlar simülasyonve büyük veri gibi. Büyük veriye hakim olan dünyaya hükmedebilme gücüne sahip olacak, dünyadaki sosyal hareketliliği değiştirebilecek, para hareketliliğini değiştirebilecek, ekonomik hareketi değiştirebilecek, savaşları etkileyebilecek" ifadelerini kullandı.



"Mutluluk anlam peşinde koşmaktır"

Hayattaki anlam arayışına değinen Tarhan, gençlere tavsiyelerde bulundu. Tarhan, "İnsanın kendi için, yaşadığı toplum için, idealleri için çile çekmek gibi bir hedefi olacak ve bazı zorluklara katlanabilecek ancak günümüzde bu zorluklara katlanmak istemeyen, kolay elde etmek isteyen bir yaşam felsefesi var. Mutluluk haz peşinde koşmak değil anlam peşinde koşmaktır. İnsanın bir anlamı vardır ve anlam peşinde koşarken orada mutlu olmayı başarır" dedi.

"Anne babanın her hareketi çocuğun hayatında rol model oluyor" 

Cinsel kimlik ile ilgili paylaşımlarda bulunan Tarhan, biyolojik cinsiyetin genetik, cinsel kimliğin ise sosyal öğrenme ile öğrenildiğini belirtti. Tarhan, "Bir kız çocuğunu erkekler arasında büyütürsen erkek gibi olabiliyor, erkek çocuğunu alıp kızlar arasında büyütürsen o da erkek çocuk kadınsı olabiliyor. Özdeşimle sosyal kimlik, cinsel kimlik gelişiyor. Biyolojik cinsiyet genetik ama cinsel kimlik sosyal öğrenme ile ilgili. Bu nedenle soyut düşünce sonradan kazanılan bir düşünce. Bunu çocuğumuzu yetiştirirken anne babanın her hareketi her sözü o çocuğun hayatında rol model oluyor" şeklinde konuştu.



Gençleri anlamamız gerek

Gençlerin ergenliğe girmesiyle birlikte etnik, cinsel, sosyal ve kendi kimliğinin oluşmaya başladığına dikkat çeken Tarhan, ailelere tavsiyelerde bulundu. Tarhan, "Gençleri anlamamız gerek. Gencin ergenliğe girmeyle birlikte ben kimim, nereye yönelmeliyim gibi soruları sormaya başlıyor. Genç, aileden aldığı bilgilere bakar, annesine, babasına, yaşadığı topluma, çevreye bakar ve bu yaşadığı çevrenin içerisinde kendi örnek sectiği kimse onunla özdeşlik kurmaya başlar" ifadelerini kullandı.

Programın ardından Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Çelik, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a hediye takdiminde bulundu. Toplu fotoğraf çekiminin ardından konferans sona erdi



Konferansın ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Gebze Kültür Merkezi Fuaye alanında okuyucuları ile bir araya geldi. Tarhan okuyucuların kitaplarını imzalayarak onlarla sohbet etti.