Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde Dijital Çağda Ailede Farkındalık ve Bireyde Sosyalleşme Projesi kapsamında düzenlenen seminere konuk oldu. Tarhan, “Değişen Dünya ve Aile” konusunda önemli paylaşımlarda bulundu.

1970’lerde ABD’de açık evlilik politikaları nedeniyle batıda artan boşanma ve evlilik dışı çocuk oranlarına dikkat çeken Tarhan, Türkiye’de 2017 TÜİK istatistiklerine göre ilk beş yılda boşanma oranın %39 olduğunu belirterek batı hastalığının artık Türkiye’ye de girmiş olduğunu ifade etti.

Programın açılış konuşmasını İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut yaptı. Dijital Çağda Ailede Farkındalık ve Bireyde Sosyalleşme Proje Koordinatörü Sedat Tanış, projenin amacına değinerek gerçekleştirilen etkinlikler ile ilgili bilgi verdi.

İSEFAM Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

“Endüstri 4.0 kadar insana dokunan bir değişim olmadı”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, geçmiş ve günümüz insan ilişkilerini kıyaslayarak çocukların günümüzde yetiştiği ortama dikkat çekti. Tarhan, değişen dünyada teknolojinin gelişmesi ile ilgili bilgi verdi. Tarhan, “2010’larda endüstri 4.0’a geçtik. Endüstri 4.0 kadar insana dokunan bir değişim olmadı. Endüstri 4.0’da otonom robotlar, simülasyon, bulut iletişim, sistem entegrasyonu, 3D yazıcılar, artırılmış gerçeklik, büyük veri var. Büyük veri çok önemli büyük veriye hakim olan dünyadaki para hareketliliğine, ekonomik hareketliliğe hakim olacak” şeklinde konuştu.

“İngiltere, sosyal medyayı savaş unsuru olarak görüyor”

İktisat tarihinde devrim yaşandığını ifade eden Tarhan, savaşların artık dijital dünyadan yapılabileceğini belirtti. Tarhan, “NATO Strateji Uzmanı 3’üncü Dünya Savaşının ilk mermisinin internetten atılacağını söylüyor. Davos’ta beyinlerimizin hacklenebiliceği konuşuldu. 2015 yılında İngiltere sosyal medya tugayı kurdu. Sosyal medya grubu, birliği değil, tugay kurdu. İngiltere demek ki sosyal medyayı bir savaş unsuru olarak görüyor ve bununla ya savunmak ya saldırmak için büyük bir alt yapı kuruyor. Artık yeni otoyollar internet otoyolları. Bununla dünya kontrol edilebilecek, internet otoyollarına hakim olan dünyaya hakim olabilecek” dedi.

“Haz peşinde koşan bir gençlik yetişiyor”

İngiltere’de ileri yaştaki 8.5 milyon İngiliz’in evde yalnız yaşadığını ve bunun sonucunda Yalnızlık Bakanlığı’nın kurulduğunu söyleyen Tarhan, özellikle 16-25 yaş arası gençlerin kalabalıklar içinde yalnız olduğunu belirtti. Tarhan, “Günümüzde yetişen gençlerde evlenme yaşı çok yükseldi, haz peşinde koşan bir gençlik yetişiyor. Gerçek hayatta aidiyet duygusu hissetmek istemeyen, ‘evliliğe ne gerek var?’ diyen bir nesil türedi. Bunun sonucunda yalnızlık ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

“Kadın erkek evliliğini saçma görüyorlar”

Batının medeniyet krizinde olduğunu söyleyen Tarhan bunun en büyük nedeninin Kaliforniya Sendromu olduğunu ifade etti. Tarhan, “Kaliforniya’da nüfusun üçte biri erkek, üçte biri kadın, üçte biri ise cinsel kimlik sorunu yaşıyor. Üçüncü cinsel kimlik diyorlar. Transseksüel, homoseksüel gibi. Heterofobi daha yaygın yani normal evliliğe karşıtlık var. Normal evliliği saçma görüyorlar buna karşı fobi var” ifadelerini kullandı.

“Batının hastalığı artık Türkiye’ye de girdi!”

Batıda boşanma ve evlilik dışı çocuk oranlarına dikkat çeken Tarhan, Türkiye’deki boşanma istatistiklerine değindi. Tarhan, “1970’lerde ABD açık evlilik politikaları uyguladı. Bunu bir proje gibi yaptılar. İki tarafta evli ama sevgilileri var. Bunu özgürlük olarak uyguladılar ama çocuklar çok zarar gördü bu nedenle projeyi değiştirdiler ancak ipin ucu kaçtı. Batı da boşanma oranları, evlilik dışı çocuk oranları %50’nin üzerinde, Türkiye’de 2017 TÜİK istatistiklerine göre ilk beş yılda boşanma oranı %39 olarak açıklandı. Maalesef batının hastalığı artık Türkiye’ye de girmiş durumda” dedi.

“Fuat Sezgin, geçmişe kör olan oryantalist bakışları değiştirdi”

Sekülerizm rüzgârının İslam dünyasını etkilediğini ifade eden Tarhan, 2019 yılını Fuat Sezgin yılı ilan edilmesi ardından Üsküdar Üniversitesinin 4 önemli çalışma yürüttüğüne değindi. Tarhan, yapılan çalışmaların sonuçları ile ilgili paylaşımlarda bulundu; “Fuat Sezgin’in bilim tarihine müthiş bir katkısı oldu. Rönesans’ın yeniden yazılmasına sebep oldu.

Rönesans, bilim Rönesans ile başladı ondan önce bilim yoktu diyordu. Fuat Sezgin,  bilimin halkalar şeklinde gittiğini, bilimin insanlığın ortak kültürü, değeri olduğu konusundaki kanıtları sundu. Biruni’nin Farabi’nin sadece kendi çağının değil kendinden sonraki çağda yaşayan kişilerden bile daha usta olduklarını kanıtladı. Bunlarla ilgili geçmişe kör olan oryantalist bakışları değiştirdi” ifadelerini kullandı.

“Nesnesi doğru olmayan aşkın tedavisi gerekir”

Aşkın kimyasal karşılığı olduğunu ifade eden Tarhan, patolojik aşka dikkat çekti. Tarhan, “Patolojik aşkın tedavisi var. Bazıları diyorlar ki bırak boşansın aşık olduğu kişi ile evlensin. Patolojik aşk hastalıktır. Nesnesi doğru olmayan aşkın tedavisi gerekir” şeklinde konuştu.

Program sonrası İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, konuşmalarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a plaket taktiminde bulundu.