Değerli Üsküdar Üniversitesi akademik ve idari personeli ile sevgili öğrencilerimiz;
 
Toplum sağlığını ilgilendiren konularda üzerine düşen görevleri yerine getirmeyi büyük bir görev addeden Üsküdar Üniversitesi olarak, dünyayı etkisi altına alan Yeni Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında önemli çalışmalar gerçekleştirmekteyiz.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “pandemi” ilan edilerek küresel çapta mücadele edilmesi gereken hastalıklar arasına giren Koronavirüs salgını ile ilgili tüm mensuplarımızla birlikte kamuoyunda farkındalık oluşturmayı ve bilgilendirmeyi sosyal sorumluluk misyonumuzun bir parçası olarak görüyoruz.

Üsküdar Üniversitesi olarak salgının ortaya çıktığı tarihten bu yana Koronavirüs ile ilgili birçok faydalı bilgiler içeren, kamuoyunca merak edilen soruların yanıtlanması konusunda önemli çalışmalara imza attık.

BASIN TOPLANTILARI VE HABER ÇALIŞMALARIYLA KAMUOYUNA BİLGİLENDİRME:

Koronavirüsle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve bilgi kirliliğinin önüne geçmek amacıyla konunun gündeme geldiği ilk dönem içindeki 04 Şubat 2020 tarihinde Merkez Yerleşkemizde “Koronavirüs: Doğrular ve Yanlışlar” başlıklı bir basın toplantısı düzenleyerek salgın hakkında doğru bilinen yanlışlar ile virüsten korunma yöntemleri ayrıntılı olarak kamuoyu ile paylaşıldı. Çok sayıda ulusal gazete ve televizyon kanalının takip ettiği basın toplantısında Koronavirüse karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu. Ayrıca konunun uzmanları tarafından düzenli olarak servis edilen haber ve röportajlarla özellikle sosyal medyada süre gelen dezenformasyon faaliyetlerinin önüne geçilmesi amaçlandı.



TÜM MENSUPLARIMIZA SAĞLIKLI BİLGİ AKIŞI:

Kamuoyunun yanı sıra öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve idari personelimizin Koronavirüse karşı alınması gereken önlemler konusunda bilgi sahibi olmaları amacıyla birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. Sosyal medya hesaplarımız ve resmi web sitemiz başta olmak üzere elektronik posta, SMS, push mesaj ve dijital ekranlar vasıtasıyla gerekli bilgilendirmelerin yapılmasına devam edilmektedir.



ÖNCELİĞİMİZ YÖK VE SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN YÖNLENDİRMELERİ:

Sağlık Bakanlığı’nın 10 Mart 2020 tarihinde yaptığı açıklamayla ülkemizde de tespit edildiği açıklanan Koronavirüs ile ilgili üniversitemiz tarafından farkındalık oluşturmaya yönelik yürütülen çalışmalar aralıksız sürmektedir.

Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Haydar Sur, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer’in öneri ve tedbirlere ilişkin mesajlarını içeren bilgilendirme videoları tüm sosyal medya hesapları üzerinden düzenli olarak yayımlanmaktadır.

Videoları izlemek için tıklayınız: https://uskudar.edu.tr/tr/icerik/5004/uzmanlarimiz-koronoviruse-karsi-uyariyor



DERSLERİN DEVAMLILIĞI VE TEDBİRLER HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME:

Üsküdar Üniversitesi olarak Cumhurbaşkanlığımızın 12 Mart 2020 Perşembe günü yaptığı açıklama ve YÖK tarafında iletilen karara istinaden 16 Mart 2020 Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere 3 hafta süreyle eğitim-öğretim faaliyetlerine ara verilmiştir.

Akademik ve idari personelden, Rektör, rektör yardımcıları, dekanlar, yüksekokul müdürü, enstitü müdürleri hariç olmak üzere 60 yaş üzerinde bulunanlar ile kronik hastalığı bulunanlar, engelli ve hamile olanlar idari izinli sayılacaktır. Bunun dışındaki akademik ve idari personelin talep etmeleri halinde izinli sayılmaları, İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne yazılı olarak başvurmaları halinde kronik ve evde bakım gerektiren hastalıklarına ilişkin sağlık raporlarını ibraz etmek suretiyle rektörlüğümüz tarafından değerlendirilecektir.
 
Akademik ve idari personelin önceden planlanmış olanlar dâhil tüm yurtdışı çıkışları ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmiştir.

Öğrencilerin, üniversite faaliyetleriyle ilgili olmak üzere eğitim öğretim faaliyetleri, akademik değişim programları, sosyal faaliyetler, kültürel geziler, sportif faaliyetleri, müsabaka vb. önceden planlanmış olanlar dahil tüm üniversitenin bilgisi ve iznine tabi yurtdışı çıkışları ikinci bir duyuruya kadar iptal edilmiştir.

Tıp dahil tüm sağlık programları, fen ve mühendislik programları ile ön lisans, lisans düzeyindeki staj, intörnlük ve uygulamalı eğitimlere devam eden öğrenciler de tatil kapsamında olacaktır.

Tüm lisansüstü öğrenciler de tatil kapsamında değerlendirilecektir.

Tüm öğrenciler (Türk ve yabancı uyruklu), yurt dışına çıktıkları takdirde, dönüşte pandeminin durumuna göre sorun yaşayabilecekleri, uçuşlarının iptal olabileceği, döndüklerinde en az 14 gün eğitime devam edemeyebilecekleri ve başkaca sorunlar yaşayabilecekleri hususunda üniversitemiz tarafından bilgilendirilecektir.

Erasmus değişim programı kapsamında yurtdışında olup dönecek olan öğrencilerin intibakları hususunda mağduriyet yaşamamaları için tedbirler üniversitemizin yetkili kurullarınca alınacak ve kişi özelinde değerlendirme yapılacaktır.

Kütüphanelerimizde tatil dönemi çalışma sistemine (08.30-17.30) geçilmiş olup talep edilmesi halinde ödünç kitap verilebilecektir.

Vize ve final sınav tarihleri ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde bilgilendirme yapılacaktır.

Üniversitemizde süreçlerin etkin ve dinamik olarak yürütülebilmesi için konuya ilişkin belirlenmiş olan Mütevelli Heyet Başkanımız başkanlığında bir komisyon oluşturulmuştur.  Bu bağlamda öğrenci iletişim ve takip sistemi gözden geçirilip güncellenerek akademik ve idari personel ile öğrenciler düzenli ve periyodik olarak bilgilendirilecektir.

Sağlık kuruluşlarımızdaki önlem ve uygulamalara sağlık kuruluşlarımızın başhekimliğince karar verilecek olup yukarıdaki tedbirlere dâhil olmayacaklardır. Üniversite bünyesindeki revir vb. birimlerdeki sağlık personeli görevine devam edecektir.
Üsküdar Üniversitesi olarak bundan sonraki tüm süreçlerde YÖK’ün tavsiyeleri doğrultusunda hareket edileceğini bir kez daha vurgularız.

Hastalık şüphesi bulunan tüm bireyler, üniversitemize en yakın İstanbul Sultan 2. Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilecektir. Ayrıca sevk edilen hasta bilgileri Sağlık, Kültür, Spor Direktörlüğümüz (SKS) tarafından ilgili kurumlarla paylaşmak üzere takip edilecektir.

Bununla birlikte tüm mensuplarımıza ve öğrencilerimize “Koronavirüse karşı yapılacaklar ve tedbirler” konusunda ilave bilgilendirmeler yapılacaktır. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Koronavirüse karşı uyulması gereken “14 Kural” ile uyarı görselleri yerleşkelerdeki uygun noktalara ve dijital ekranlara bilgilendirme amaçlı olarak konulmaktadır. Tüm bilgilendirmelerin dikkatle takip edilmesi ve belirtilen öneri ve kurallara uyulması gerektiğini önemle belirtmek isteriz.



YERLEŞKELERDE TEMİZLİK VE DEZENFEKTE ÇALIŞMALARI:

Sadece bu dönemde değil tüm yıl boyunca bütün yerleşkelerimizde temizlik çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Tüm dünyayı etkileyen salgın döneminde ise ayrı bir hassasiyetle yerleşke kullanım alanlarımız hassasiyetle dezenfekte edilmektedir.  



Yerleşkelerdeki uygun noktalara anti bakteriyel el temizleme cihazları konulmakta, eğitim öğretime ara verilen süreç boyunca da tüm kapalı alanlar havalandırılarak havalandırma sistemlerinin kontrolü sağlanacaktır.

Revirlerimize hastalık belirtileri durumunda başvurabilir, gerekli kontrolleri yaptırabilirsiniz.



Yemekhane ve kafeteryalar sürekli gözden geçirilerek, tepsi ve masa temizliği konusunda da ayrıca tedbirler alınmaktadır.

Servis araçlarının temizlik çalışmaları sıklaştırılmakta, tüm temizlik personeli dezenfekte çalışmalarını standartlara uygun ekipman ve kıyafetlerle gerçekleştirmektedir.



Sağlığınız için aktif olarak çalışmaya devam edeceğimizi bildirir, konuyla ilgili yeni gelişmeler oldukça sizleri bilgilendireceğimizi belirtiriz.

Sağlıklı günler dileriz.

Üsküdar Üniversitesi Rektörlüğü