İnsan beyninin çalışma şeklinden hareketle, sanatı bilimsel yaratıcılığın lokomotifi olarak ele alan ve entelektüel üretkenliği geliştirmeyi hedefleyen hareket NeoCortex öğrenci topluluğu, bu yıl Üsküdar Üniversitesi’nde buluştu. NeoCortex Derneği Başkanı Prof.Dr. Serdar Gergeroğlu, bu yılki sloganlarını hatırlatarak “Beyinleri cilalamak, edebiyata, sanata ve müziğe düşünme eylemiyle katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

Ağırlıklı olarak tıp fakültesi öğrencilerinden oluşan topluluk, bu buluşma sayesinde hem birbirleriyle olan iletişimi geliştirme hem de toplantıya davet edilen yaratıcı isimlerle sohbet etme imkânı yakaladı. Topluluk bu yılki toplantısını ilk kez İstanbul’da Üsküdar Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.

Üsküdar Üniversitesi Altunizade Kampüsü’nde gerçekleştirilen Akson Tepesi Divanı’nın ilk gününde yazar Alper Canıgüz, illüstratör Kutlukhan Perker ve psikiyatr yazar Kemal Sayar katılımcılarla buluştu.

Doç. Dr. Sinan Canan’la heyecan ve ivme kazandık

Açılış konuşmasını yapan NeoCortex Derneği Başkanı Prof.Dr. Serdar Gergeroğlu, maceralarının 2012 yılında başladığını ve isimlerini her insanın beyninde bulunan korteksten aldıklarını söyledi. Sonraki yıl Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan’la bir araya geldiklerini belirten Gergeroğlu, derneklerinin Sinan Canan’ın katkılarıyla müthiş bir ivme ve heyecan yakaladığını söyledi.

Beyinleri cilalamak istiyoruz

Geçtiğimiz yıl Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirdikleri buluşmayı ilk kez İstanbul’da Üsküdar Üniversitesi’nde yaptıklarını belirten Prof. Dr. Gergeroğlu, “Bu yılki sloganımız “Beyninizin Korteksini Cilalayın; Cilalı Korteks Devri”.  Beynimizin korteksini cilalayın çünkü cilalı korteks devri diyoruz. Bu topluluk sadece bir tıp topluluğu değil, biz NeoCortex Derneği olarak üniversitelerde öğrenci topluluğu olarak yer alıyoruz, toplulukta sadece doktorlar değil, mimari, resim, sanat ve müzik gibi başka meslek gruplarının da bir araya gelmesini hedefliyoruz. Düşler ülkesine yolculuk etmek, zihinlerin sığınma noktası olmak istiyoruz. Beyinleri cilalayalım ve bir sonraki yılı aktif geçirelim istiyoruz. Derneğimizin hiçbir siyasi görüşle, tarafla, grupla bağlantısı yok. Apolitik bir grubuz, herkesin kişisel görüşü olabilir ama herkese açık, fikirlerimizi paylaştığımız bir derneğiz. Ortak etkinlikler gerçekleştirmek edebiyata, sanata ve müziğe düşünme eylemiyle katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

Yazar Alper Canıgüz: Başarılı bir yazar okurlarına dokunur

Akson Tepesi Divanı’nın konuklarından yazar Alper Canıgüz, 2000’li yılların Türk edebiyatı açısından çok verimli geçtiğini belirterek “Yazar sayısı artmasına rağmen okur sayısı maalesef o oranda artmadı. Bunda herkesin kendini ifade etmeye çalışmasının etkili olduğunu düşünüyorum. Arada mutlaka çok iyi yazarlar da çıktı. Ben kitaplarımı yazarken düzgün bir eser çıkarmak amacını da taşıyorum. Üretmek için bol bol okumak, düşünmek ve cesaretli olmak lazım. Başarılı bir yazarın eserleriyle okurlarına dokunması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Gençlerle sohbet eden Canıgüz katılımcılara kitaplarını imzalarken, NeoCortex Derneği tarafından edebiyat dünyasına katkıları nedeniyle kendisine Hikmet Ödülü verildi.

Prof. Dr. Sayar: 21. yüzyıl yalnızlar çağı

Psikiyatrist-yazar Prof. Dr.  Kemal Sayar ise sosyal medya bağımlılığının insan üzerindeki etkilerini anlattı. İnsanın yaşadığı sorunların bir eğitim olarak algılanması gerektiğini belirten Sayar, "21. yüzyıl bence yalnızlar çağı, ekranlarla yaşıyoruz. Yapılan bir çalışmayı dinledim, sürekli ekrana bakıyoruz ve bu sırada boynumuz 30 derece açıyla duruyor. Bu da beynimize daha az şekilde kan gitmesine neden oluyor” diye konuştu. .

Sayar, insan ilişkilerinin sosyal medya nedeniyle zayıfladığına dikkati çekerek şunları söyledi: 

"Bir insan yüzünü gerçekten gördüğü, tanıdığı bir insana kötülük yapamaz. Ahlak duygusu devreye girer, tabii psikopatları hariç tutuyorum. İlişkiler artık hep zayıf, hâlbuki iyi bir ilişki insanın ruhunu yaslayabileceği bir yerdir. Bunu kuramadığımız sürece yalnızlaşırız. İnsanlar, 'Bugün çok şey yaptım, sinemaya gittim, alışveriş yaptım, gezdim' diyor. 'Peki bunları neden, niçin yaptın?' diye soruyorum, Facebook'ta paylaşmak için cevabını alıyorum. Doğallık yok, sıcaklık kaybolmuş. ve bu koşuşturmaca içerisindeyken hayatı kaçırıyoruz. Biz kendi alanımızda yaşıyoruz ama bir şeyler akıp gidiyor, göremiyoruz. Artık iPad'ler bizim hayatımız ve de hafızamız. Hafızamızı eskisi gibi kullandığımızı söyleyebilir misiniz? Ansiklopedileri ezberlermiş eskiler, şimdi sıkıştığımız yerde açıyoruz hemen efendi  Google'a bakıyoruz. O bilgiyi de öğrenmiyoruz, işimizi hallediyoruz, sonra çöpe. Eleştirel düşünceyi ayakta tutmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Okumadan, araştırmadan, biriktirmeden, yeni bir ürün ortaya konulamayacağına dikkati çeken Sayar, güncel olaylarda internet ortamında sunulan bilgilerle yetinilmemesi, daha geniş ve derin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Etkinliğin ikinci gününde ise sinirbilim uzmanı Gürkan Öztürk, yönetmen Yüksel Aksu, dünyaca ünlü ney ve tambur sanatçısı Murat Salim Tokaç,  sanat ve yaratıcılık üzerine gençlerle sohbet etti.  Proje koordinatörlüğünü NeoCortex Derneği’nin kurucularından, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan’ın yaptığı toplantıda, bilim ve sanata katkısı olan davetlilere Hikmet Ödülleri de verildi.