Üsküdar Üniversitesi, “1915 Çanakkale ve Kut’ül Amare Ruhu” başlıklı panele ev sahipliği yaptı. Prof.Dr. Mithat Baydur, Çanakkale’de Türk, Çerkez, Kürt, Boşnak herkes emperyalistlere karşı omuz omuza çarpıştığını belirterek “Ulus devletin kazanılacağı bir zafer kazanıldı. Yekpare bir vücut ortaya çıktı. Ulus devletin kurulması için ana omurga ve temel ruh oluşturuldu. Bugün de o ruha ihtiyacımız var” dedi.

Panelin konuşmacıları arasında yer alan Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Kut’ül Amare Savaşı’nın tarihimizde çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çekti. Bu savaşla ilgili bir kitap yazdığını ve bir hafta sonra yayınlanacağını belirten Yalman, yüz yıl sonra yine aynı bölgenin petrol kaynakları nedeniyle işgal altında olduğunu hatırlattı.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur’un moderatörlüğünü yaptığı panelde 101. yıl dönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferi ile tarihimizde çok az bilinen, 1. Dünya Savaşı’nın en önemli muhaberelerinden biri olan Kut’ül Amare savaşı konuşuldu.

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Beykent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Prof.Dr. Levent Ürer ve İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden Prof.Dr. Burak Samih Gülsoy panelde konuşmacı olarak yer aldı.

İngilizler’in utanç duyduğu savaş

Kut’ül Amare savaşının İngilizler’in ağır yenilgi aldığı en büyük ikinci savaş olduğunu belirten Prof.Dr. Mithat Baydur, Osmanlı ordularının büyük bir kahramanlıkla kazandığı bu zaferin çok da bilinmediğini söyledi.

Prof.Dr. Baydur, şunları söyledi:  “İngilizler bu savaş için tarihimizin ikinci utanç savaşı derler. Bugünkü Irak topraklarında Dicle nehri kıyısında bulunan Kut’ül Amare şehrini 7 Aralık 1915’te işgal eden İngilizler, 1916 yılında Enver Paşa’nın amcası olan Halil Paşa komutasındaki ordunun zaferiyle terk ettiler.  Bu savaşta İngiltere 40 bin askerini kaybetti. Bu zafer 1952 yılına kadar ülkemizde Kut Bayramı olarak kutlandı ancak ne yazık ki 1952’den sonra bu bayramı kutlamadık. O yıllarda NATO’ya üye olan Türkiye, önemli NATO müttefiki olan İngiltere’yi gücendirmemek adına bu bayramı kutlamaktan vazgeçti. Bugün hem Çanakkale Zaferini hem de 100. yılında Kut’ül Amare zaferini anıyoruz” dedi.

Yalman’dan Çanakkale Kahramanları Müzikali

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Çanakkale Zaferi’nin Türk tarihi açısından çok önemli bir yeri olduğunu belirterek Çanakkale Kahramanları Müzikali yazdığını ve şu anda bestelendiğini söyledi. Yalman, müzikali savaşı yaşayan gerçek insanların, kahramanların ve esirlerin anılarından ve mektuplarından yola çıkarak derlediğini ifade etti.

Kut’ül Amare Savaşı’nın da kitabını yazdı

Kut’ül Amare Savaşı ile ilgili bir de kitap yazdığını, bir hafta sonra yayınlanacağını belirten Yalman kitabı bu savaşa katılan dedesi adına yazdığını söyledi.

Aynı bölge bugün de işgal altında

Çanakkale Savaşı’nın Türk tarihinin en önemli savaşı olduğunu belirten Yalman, emperyalizme karşı verilen bu savaşta Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmanlı ordusu içinde çok önemli görevler üstlendiğini söyledi. Yalman, Kut’ül Amare Savaşı ile 1916’da Osmanlı topraklarının paylaşıldığını hatırlatarak “O dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nun petrol sahalarının ele geçirilmesi amaçlandı. Bugün aynı topraklar yine işgal altında. Emperyalistler yüz yıl sene önce Ortadoğu’da sınırları değiştirirken Arapların ihanetine uğramıştık. Ancak Sevr’i yırtıp atmıştık. Bugün de kabul etmedikleri bu anlaşmayı kader, kültür ve gelecek gibi ortak aidiyet duygularımızı terörle baskı altına alarak yüzyıl önceki hayallerini hayata geçirmeye çalışıyorlar. Yanılıyorlar çünkü milletimizin mayası sağlamdır. Ayağa kalktığı zaman kimse baş eğdiremez” diye konuştu.

Çanakkale’de bir ulusun doğuşunu görüyorsunuz

Prof.Dr. Levent Ürer ise Çanakkale Zaferi’nin evrensel olarak pek çok ülke açısından önemli bir yeri olduğunu belirterek “Çanakkale evrensel olarak her milletin bağ kurduğu bir yer. Anzaklar, İngiltere ve hatta Rusya açısından bile çok önemli. İşgalciler Çanakkale’ye büyük ümitler ve donanmalarıyla geldiler. Osmanlı ise askeri açıdan zayıflamış ve yorgun bir haldeydi ama büyük bir direnişle karşılaştılar. Çanakkale’de bir ulusun yeniden dirilişini ve dik duruşunu görüyorsunuz” diye konuştu.

Ürer, İngiltere’nin bugün Kut’ül Amare’deki hezimeti hatırlamak ve duymak istemediğini söyledi.

Prof.Dr. Burak Samih Gülsoy ise Çanakkale savaşlarında itilaf devletlerinin stratejik pek çok hata yaptıklarını söyledi. Çanakkale savaşlarının ulusların doğduğu bir savaş olduğuna dikkat çeken Gülsoy, “Çanakkale, emperyalizme karşı ve vatan savaşı olarak hatırlanır. Çanakkale barışı üreten bir savaş olarak değerlendirilebilir. Çanakkale savaşı sadece Türkler için değil ker kesim için hatırlama noktaları oluşturmaktadır” dedi.

Kut'ül Amare Kuşatması 7 Aralık 1915 - 29 Nisan 1916 tarihleri arasında yaşandı. İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı'nın temel muharebelerinden biridir. 1. Kut Muharebesi olarak da bilinir.

Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla bitti.

Kut'ül Ammare, Dicle Nehri kıyısında Şattülarap kanalı ile birleşen Basra Körfezi'nin 350 km kuzeyinde,Bağdat'ın 170 km güneyinde bulunan bir kasabadır.