Dünyaca ünlü ney ve tambur sanatçısı Murat Salim Tokaç’tan yönetmen Yüksel Aksu’ya, illüstratör Kutlukhan Perker’den psikiyatr Kemal Sayar’a, alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan isimler Üsküdar Üniversitesi’nde bir araya gelecek.

İnsan beyninin çalışma şeklinden hareketle, sanatı bilimsel yaratıcılığın lokomotifi olarak ele alan ve entelektüel üretkenliği geliştirmeyi hedefleyen bir hareket olan NeoCortex öğrenci topluluğu, bu yıl 3’üncü kez Akson Tepesi Divanı’nda buluşacak. Ağırlıklı olarak tıp fakültesi öğrencilerinden oluşan topluluk, bu buluşma sayesinde, hem birbirleriyle olan iletişimi geliştiriyor hem de toplantıya davet edilen yaratıcı isimlerle sohbet etme imkanı buluyor.

Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda 26-27 Mart tarihleri arasında yapılacak toplantıya birbirinden başarılı isimler davet edildi. Bu yılki Akson Tepesi Divanı’nda yönetmen Yüksel Aksu, illüstratör Kutlukhan Perker, psikiyatr Kemal Sayar, yazar Alper Canıgüz ve sinirbilim uzmanı Gürkan Öztürk gençlerle sohbet edecek, sanatçı Murat Salim Tokaç ise kısa bir konser verecek.

Proje koordinatörlüğünü NeoCortex Derneği’nin kurucularından, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan’ın yaptığı toplantıda, bilim ve sanata katkısı olan davetlilere Hikmet Ödülleri de dağıtılacak.

 

NeoCortex hareketi nedir?

NeoCortex, insan beyninin çalışma şeklinden hareketle sanatı bilimsel yaratıcılığın lokomotifi olarak ele alan ve entelektüel üretkenliği geliştirmeyi hedefleyen bir harekettir.

Sanat – Beyinde insanı diğer canlılardan ayıran ileri kognitif fonksiyonların gerçekleştirildiği bölge NeoCortex olarak adlandırılır. Kültürel, sanatsal ve entelektüel faaliyetler bu bölgelerin aktivasyonunu sağlar. Ve beyinin yaratıcılığına katkıda bulunur.

Bilim – NeoCortex aynı zamanda bilinen bilgilerden bilinmeyenlerin öngörülmesiyle ilişkili yeni bir bilgi keşfetmeye yönelik donanımlar taşır. Yani üretken beyinler hem sanatta hem bilimde üretkendirler.

Yaratıcılık – Sanatı bilimin hizmetine sunmak, bilimsel yaratıcılığı doğurur.

Akson - Sinir uyarmalarını sinir hücresinden ileriye uzatmaya yarayan, sinir hücrelerinin uzantılarından en belirli ve uzun olanı. Akson Tepesi ise sinir hücresi gövdesinden aksonun çıktığı, Nissl cisimciklerinin bulunmadığı, koni şeklindeki yükseklik.

Etkinlik ile ilgili detaylı bilgi için;http://neocortexsociety.org/