Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen “Sevgi ve Saygı” konulu seminerde  mütefekkir yazar Sâmiha Ayverdi  konuşuldu. Cemalnur Sargut’un konuşmacı olarak katıldığı seminerde Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplumu birleştiren değerlerin başında gelen sevgi ve saygı kavramlarının beslenerek güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Popüler kültüre karşı önlem alınmalı” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke’de sosyoloji bölümü, sosyoloji kulübü ve üsçözüm merkezi işbirliği ile düzenlenen “Bir Medeniyet Tezahürü: Sevgi ve Saygı” seminerinde ünlü mütefekkir ve mutasavvıf yazar Samiha Ayverdi konuşuldu.

Açılışta konuşma yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan,  sevgi ve saygı semineri açılış konuşmasını yaparak sevgi ve saygı ilişkisine dikkat çekti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafsız olarak sevginin yerinde ve zamanında olması gerektiğini söyleyerek sevginin bir heykeltıraşın işlediği gibi işlenmesi gerektiğine değindi.

Popüler kültüre karşı önlem alınmalı

Tarhan,  popüler kültürün gençler üzerinde olumsuz etkilerine dikkat çekerek, bu konuda önlem alınması gerektiğini, aksi takdirde gençliğin Hollywood gençliği olma yolunda ilerlediğine dikkat çekti.

Seminerde Mutasavvuf yazar Cemalnur Sargut ile Yrd. Doç. Dr. Ayşenur Kurtoğlu söyleşi yaptı. Hocası Sâmiha Ayverdi’nin sevgi kavramından bahseden Cemalnur Sargut, Ayverdi’nin küçük bir çocuğa bile saygı göstermekten çekinmediğini belirterek “Sâmiha Ayverdi ‘Allah bu alemde neyi sayıp yarattıysa biz ona saygı göstermekle yükümlüyüz’ derdi. Küçük bir çocuğa bile saygı duyup çocuğu gördüğünde ayağa kalkardı” dedi.

Sevgi ile saygının iç içe geçmesi gerektiğine değinen Sargut, “Önce selam, sonra kelam” sözünü vurgulayarak selamlaşmanın önemine dikkat çekti. Toplumuzda selamlaşmanın bir büyük eksiklik olduğunu belirten Sargut, Hz.Muhammed’in (SAV), herkesi selamladığını ancak ceddinin onu yeterince tanımadığına değindi.

Seminerde, “sevgi ve saygı” teması altında Sâmiha Ayverdi’den yola çıkarak sevgi, saygı,selamlaşma, gençler gibi birçok konuya yer verildi.