Üsküdar Üniversitesi, dünyayı tehdit eden zika virüsü ile ilgili bir aşı geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan, projelerinin desteklenmesinin ülkemiz açısından çok önemli olduğunu belirterek “2023 yılında dışa bağımlılıktan tamamen kurtulmayı hedefleyen Türkiye için büyük öneme sahip projelerde hedef milli aşımızı üretebilmek” diye konuştu.

Davranış bilimleri temelinde pek çok bilimsel proje üreten Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Laboratuvarlarında aşı çalışmalarını sürdürüyor.

Üsküdar Üniversitesi, TÜBİTAK desteği ile Slovakya Bilimler Akademisi ikili işbirliği kapsamında aşı üretiminde kullanılmayı hedefleyen bir çalışma başlattı.

Haziran 2014’te başlayan bu çalışma ile Q hummasına karşı aşı prototipi ve tanı kiti geliştirilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda  Zika virüsüyle mücadele edecek bir aşı için de çalışmalara başlanılıyor.

Zika virüsü hamile kadınların fetuslarındaki bebeklerin kafatasında küçülme (mikrosefali) ve dolayısıyla mental geriliğe sebep vermektedir. Yeni doğan bebeklerdeki bu etkisi sebebiyle tüm Dünya’da büyük bir endişe yaratmaktadır.

Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan, proje grubunun Prof. Dr. Muhsin Konuk,  Yrd. Doç. Dr. Zeynep Akdeste, Doç.Dr. Korkut Ulucan ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Murat Özmen’in oluştuğunu belirterek “2023 yılında dışa bağımlılıktan tamamen kurtulmayı hedefleyen Türkiye için büyük öneme sahip bu projelerimizde hedefimiz milli aşımızı üretebilmek. Ülkemizin sürekli ithal ettiği bu aşıların maliyetini düşürecek yerli aşı geliştirmek istiyoruz” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan yeni nesil aşı çalışmaları hakkında şunları söyledi;

“1947 yılında Uganda’da ilk kez keşfedilen Zika virüsü, Mayıs 2015’te Amerikan Sağlık Örgütü ilk vakanın Güney Amerika ülkelerinden Brezilya’da görüldüğünü bildirmiştir. O tarihten sonra virüs tüm Dünya’da hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmektedir. Bu kadar hızlı yayılmasının en büyük sebebi hastalığın sivrisineklerle taşınmasıdır. 

Hali hazırda aşısı bulunmamakla beraber Prof. Dr. Muhsin Konuk, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Akdeste, Doç.Dr. Korkut Ulucan ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Murat Özmen’den oluşan çalışma grubumuz tüm dünya ile aynı anda aşı çalışmalarını yapmak istemektedir. Böylelikle milli aşısını kendi üreten hatta ihraç edilerek ülkemizin 2023 yılındaki ulusal hedefleri arasında olan dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasında olma yolunda büyük bir adım atılacaktır.”