İngiltere’nin Brexit referandumundan çıkan “hayır” kararını değerlendiren siyaset bilimci Prof. Dr. Mithat Baydur, bunun önümüzdeki süreçte Türkiye’nin kıymetini artıracağını söyledi. Prof. Dr. Baydur, “ABD ve İngiltere ekseninde var olan Anglosakson çizgisi giderek güçlenecek. Küresel ve Ortadoğu’ya yönelik politikalarda Türkiye’yi de yanlarına almak isteyeceklerdir. ‘İngilteresiz kalan Avrupa Birliği bu politikalar çerçevesinde Türkiye’ye yaklaşmak isteyecektir” diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, İngiltere vatandaşlarının AB üyeliğinden ayrılma kararını değerlendirdi. Prof. Dr. Baydur, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu:

Yeni siyasi arayışlar ve politikalar ortaya çıkacak!

“İngiltere referandumu sonrası İngiliz vatandaşlarının Avrupa Birliği’nden ayrılma yönündeki iradesi, Büyük Britanya Adaları’nda yeni dalgalanmalara sebep olacak. Çok muhtemeldir ki, İskoçya ve İrlanda’da tam bağımsızlık mecrasında da yeni siyasal arayışlar ve bu yöndeki politikalar süratle ortaya çıkacak.

AB hiçbir zaman monolitik politika ortaya koyamadı!

Avrupa Birliği zaten kuruluşundan ve büyüme sürecinden bu yana hiçbir zaman monolitik bir politika ortaya koyamadı. İki ezeli düşman olan Fransa ve Almanya’nın uzlaşarak ebedi bir barış süreci ortaya koymak amacıyla projelendirdikleri Birleşik Avrupa rüyası bu iki ülkenin bile Irak meselesinde olsun Suriye meselesinde olsun hiçbir zaman ortak bir dış politika ve hedef ortaya koyamadıkları bütün siyasal analizlerin ortak görüşüdür.

Avrupa’ya Göç Dalgası Mı Neden Oldu?

Referandumun önemli sonuçlarından bir tanesi de Avrupa’nın karşılaştığı dramatik göç dalgası karşısında yine herkesin kabul edebileceği bir ortak politika belirleyememiş olmaları ve bu akım karşısında münferit uygulamalar yapabilme arzusudur.

Yine bu sonuç Avrupa kapılarına dayanan yüz binlerce yoksul Ortadoğulu insan karşısında zengin Avrupalıların, bu yoksulların yükünü çekmek istememe arzusunu göstermektedir. Zaten Almanya’nın Yunanistan’ı kurtarma projeleri de bizatihi Almanya’da da infial duygusu yaratıyordu.

İngiltere’nin kararı Türkiye’nin önemini artıracak!

Bu sonucun bize ilk yansımasına bakacak olursak, Türkiye’nin kıymeti artacaktır. ABD ve İngiltere ekseninde var olan Anglosakson çizgisi giderek güçlenecek, Ortadoğu’ya yönelik ve küresel politikalarda Türkiye’yi de yanlarına almak isteyeceklerdir. Diğer taraftan ‘İngilteresiz kalan Avrupa Birliği de yine bu politikalar çerçevesinde Türkiye’ye yaklaşmak isteyecektir.”