Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi PAMER'in organize ettiği Tea Talks'un bu haftaki konuğu gazeteci ve yazar Nihal Bengisu Karaca'ydı. Şu anda Habertürk Gazetesi'nde meslek hayatına devam eden Karaca, ülkemizin sınır komşusu Suriye'de yaşananları ele aldı.
Suriye'de uzun yıllardır devam eden savaş nedeniyle ülkelerinden kaçan Suriyeli mültecilere kapılarını açan Türkiye'nin tüm Dünya'ya insanlık ve ahlak ders verdiğini söyleyen Nihal Bengisu Karaca, Suriyelilerin barınma, yiyecek ve eğitim ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.

Karaca; "Eğer Türkiye Beşar Esad'ın karşısında değil yanında bir tutum sergilese ve sınır kapılarını Suriyeli mültecilere kapatmış olsaydı, Türkiye üçüncü dünya ülkeleri gibi olacak ve Batı'dan çok tepki çekecekti." dedi.

Suriye'de devam eden savaşın öncesinde nasıl bu noktaya gelindiğini de anlatan Nihal Bengisu Karaca; "Aslında her şey iki çocuğun duvar yazısıyla başladı. İşkenceler ve cezalar daha da sertleşmeye başlamıştı. Gösterilerdeki topluluklara karşı Suriye’de ki halk hareketi böyle ortaya çıktı. Herkes özgür gibi duruyor fakat aslında üzerlerinde büyük bir baskı vardı ve özgür bir ortam yoktu. Esad kelimesi halkı korkutmaya yetiyordu. Politika konuşmak çok güç ve yasaktı. Başınızı belaya sokabiliyordu. Sonradan sahada muhalif adı altında talan ve yağmalama işlemleri yapan kişiler ortaya çıkmaya başladı. Onlar bu hareketleriyle mezhep farklılıklarına kılıf uyduruyordu." dedi.

Sohbetin ardından, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mithat Baydur ile PAMER Müdürü Doç. Dr. Merve Kavakçı tarafından Nihal Bengisu Karaca'ya katılımından dolayı bir teşekkür belgesi takdim edildi.